• Binnen 24 uur een reactie of advies
  • Gratis verzending boven vijfenzeventig euro
  • Kortingscode BLOOMING30 voor 30% korting!

Interview Karmen Novak van Flower & Spice

Gepubliceerd op 12 oktober 2021 om 08:14

 

 

"For me, skincare is not just about beauty, it's about being well. Skincare is just a part of the whole wellness experience and general wellbeing."

- Karmen, The Founder

 

Bovenstaande uitspraak gaf me zo’n goed gevoel: huidverzorging is niet iets wat je gewoon even doet omdat je vindt dat dat moet, maar iets wat je echt goed laat voelen en wat je het wellnessgevoel geeft. Niet dat ze het echt aromatherapie noemt, maar eigenlijk is haar skincarelijn dat wel!

Vorige week heb ik Karmen geinterviewd en het was zo’n ‘easy going’ interview. Karmen is een hele open, gepassioneerde vrouw die met veel plezier vertelt over haar missie.  Benieuwd naar haar verhaal? Lees verder..

Karmen komt eigenlijk uit de marketinghoek. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in die branche voelde zij zich lichamelijk en geestelijk niet lekker. Misschien een burn-out? Haar vriend vroeg haar wat zij nu eigenlijk echt zelf wilde gaan doen met haar leven. Waar werd ze blij van? Het antwoord was: van winkels met een spa-feeling. Waar je bijvoorbeeld badbruisballen kon kopen. Als kind dacht ze altijd: als ik groot ben wil ik een zo’n soort winkel.

 

Daar ging ze zich in verdiepen. Van het één kwam het ander: ze deed een opleiding in Londen: Formula Botanica. Veel scheikundiger dan ze had verwacht. Daar leerde ze hoe ze formules kon maken en behaalde haar diploma. Ze werkte destijds niet: had een volledige focus op de studie en ze startte in de keuken met het maken van haar eigen formules. Ze dacht nog helemaal niet na over een merk: ze was gewoon aan het proberen. Ze maakte toen een klein lab in haar keuken. Daar formuleerde ze het  Midnight Beauty Serum en begon het te gebruiken. Haar huid zag er zo goed uit en voelde zo fijn dat ze dacht: ik ga een merk creëren.

 

Toen kwam en een crème, een exfoliator en daarna een masker en nu een toner. Een investeerder benaderde Karmen en wilde graag investeren. Zo had ze ineens  de mogelijkheid te gaan produceren in Zwitserland. Zonder die investeerder was dat veel te duur geweest.  Ze verkopen inmiddels  3 jaar. Het lab in Zwitserland is een familiebedrijf en ze hebben hun eigen contacten met plaatselijke boeren, eigen contacten voor hun essentiële oliën en dat voelt zo goed voor Karmen. Ook heeft het lab het Certified Sustainable Economics Standard certificate! Het eerste100% sustainable bedrijf in Zwitserland!

 

Ze maakt plannen voor een cleanser ( al in de testfase) en een zonbeschermingscrème. Over de zonbescherming praten we nog even door. Bij een minerale zonbescherming is het de kunst om balans te vinden tussen genoeg bescherming en zo min mogelijk witte waas. Ik ben erg benieuwd..

 

Ik vroeg me af waarom Karmen voor bepaalde kruiden gekozen heeft. Het is best ongewoon om bloemengeuren met kruidenextracten te combineren. De geuren zijn allemaal niet zo zoet, ze ruiken meer alsof je in een spa bent. Ze geven meteen een gevoel van ontspanning, verzorging en dat je echt iets doet voor je huid. Karmen heeft zich eerst moeten verdiepen in welke kruiden je wel en niet kunt gebruiken en wat hun functie is. Onmogelijke kruiden? Kaneel schijnt moeilijk te zijn, het is vrij agressief voor de bovenste huidlagen en dat wil je natuurlijk niet. Kardemom en kamille staan nog op haar spices-lijstje en iris voor het flower-gedeelte.

 

Ik ben zelf echt fan van de Sooth and Repair Daily Moisturizer in combinaties met het Midnigt Beauty Serum. We hebben het nog even over de volgorde waarin je deze producten gebruikt. In principe eerst de cream en dan het serum omdat het een olieserum is, je kunt ze ook mengen. Of apart gebruiken: bijvoorbeeld gedurende de nacht het serum en overdag de cream. Zoveel mogelijkheden: elk huidtype is anders en vraagt om een eigen routine;)

 

Voor het merk wilde zij echt een high-end look, gecombineerd met natuurlijke ingrediënten. Dat was echt even een dingetje om te ontwikkelen. Ze kijkt nooit naar de prijs van de ingrediënten, maar alleen naar wat het beste is. Geen concessies. Daar waren ze zelfs in Zwitserland best verbaasd over, toch hield ze voet bij stuk. Het ging nooit over geld verdienen, het gaat nog steeds over de beste ingrediënten voor in de producten. De prijzen zijn vervolgens gekomen.

 

Nu groeit het team, ze zijn inmiddels met z’n drietjes. Superleuk, omdat het merk groeit en er steeds meer te doen is. Er heeft zich inmiddels een tweede investeerder gemeld en dat is heel fijn. Karmen vindt het belangrijk om ook nieuwe producten te blijven ontwikkelen en dat kost natuurlijk veel tijd en geld.

 

Als ik vraag waar ze over 2 jaar staat, antwoordt ze dat ze minstens 2 nieuwe producten ontwikkeld heeft en dat het bedrijf gestaag groeit, ook internationaal. Na corona willen mensen nog beter voor zichzelf zorgen, dat helpt ook mee!

 

Als laatste vroeg ik ook nog naar Woman 2 Woman. Ze wilde graag iets terugdoen voor vrouwen in de Derde Wereld. Er gaat een percentage van de opbrengst naar Woman 2 Woman om vrouwen te helpen hun eigen zaak op te zetten, bijvoorbeeld om een naaimachine te kopen zodat ze kleding kunnen maken en verkopen. Een mooi initiatief, waarvan je weet dat je het steunt met elk product dat je koopt.

 

Bedankt Karmen en tot gauw!

 

PS: Benieuwd naar de producten? Take a look:

 

Flower & Spice - Clay Mask Beauty Maskerade - Hibiscus & Turmeric

Flower & Spice - Daily Moisturizer Face Cream - Soothe and Repair

Flower & Spice - Face Exfoliator Instant Glow - Lavender & Fennel

Flower & Spice - Nighttime Revitalising face Serum - Midnight Beauty

Flower & Spice - PRISTINE Brightening Essence


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.